Cena ropy WTI mierne klesla, v prípade Brentu sa takmer nezmenila

19.06.2013 Celý región

Bangkok 19. júna (TASR) - Cena americkej ropy dnes klesla. Obchodníci čakajú na tlačovú konferenciu Bena Bernankeho, šéfa Federálneho rezervného systému (Fed), po skončení dvojdňového zasadnutia. Informovala o tom agentúra AP.

Fed, ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, sa totiž okrem zníženia úrokových sadzieb takmer na nulu snažil podporovať ekonomiku aj tlačením nových peňazí. A prílev peňazí do amerického finančného systému pomohol mnohým aktívam a komoditám odraziť sa od cenového dna, ktoré dosiahli počas hospodárskej krízy v rokoch 2008 a 2009.

Investorov teraz zaujíma, či Fed postupne zníži objem peňazí na podporu hospodárstva, keďže situácia v americkej ekonomike sa už zlepšila. Väčšina z nich pritom dúfa, že centrálna banka počká do septembra a aj potom len mierne zredukuje podporu ekonomiky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli sa dnes na poludnie v Bangkoku predával po 98,31 USD (73,51 eura). To je o 13 centov menej ako v predchádzajúci deň, keď cena kontraktu vzrástla o 67 centov a obchodovanie uzavrel na úrovni 98,44 USD/barel.

Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zdražela o 2 centy na 106,04 USD za barel.
 

Vyberte región